Boston Avenue

Type: Private Residence – Toronto, Leslieville
Completed: 2012

One of the resounding messages throughout this whole home renovation was the desire to let in more light.

This narrow lot and house offered limited opportunities for natural light coming from the sides. The real possibility for added glazing was at the front and rear elevations for windows and the roof for skylights.

Once the decision was made to open the rear elevation with a large expanse of glass, the layout of the kitchen became obvious. The new configuration is linear and centered on the island with one side focused on cooking and the other allowing easy passage through the space without disruption. Careful attention was paid to conceal mechanical columns, bulkheads and an old chimney breast within the new cabinetry.

The kitchen area was at the core of this project however improvements were made throughout the residence. New flooring, windows and architectural finishes were used on all levels. Storage closet and millwork was added on the main level nestled against the central staircase. The second floor bathroom was gutted and reconfigured to offer greater storage and functionality. Natural light was brought in with new ceiling skylights in the bathroom and staircase. Built-in storage millwork was designed and incorporated into the master bedroom and improved functionality and visual expanse.

The clients, a couple without children, spend a lot of time at home and enjoy cooking. The desire to renovate was a long time in planning and the improvement decisions were made for their personal enjoyment. Quality of materials, details and finishes were all paramount throughout the project.

Boston Avenue was last modified: July 26th, 2015 by Beauparlant Design