Winnifred Avenue

Type: Private Residence – Toronto, Leslieville
Completed: 2011

This whole home renovation project was broken down into a two phases with the first one focused on the ground floor. One of the prevailing challenges on the ground floor was bringing more natural light in to the home’s core where the kitchen is located. The kitchen was flanked on one side by a large brick chimney separating it from the living room and a 3 piece bathroom with shower on the other side. The chimney, which was no longer used, was removed; this opened the space to the living room and improved sightlines. A large awning window was installed over the sink to bring in more light. The kitchen was made expanded by removing the shower, a remnant of the rooming house days, and the bathroom reduced to a more appropriate 2 piece powder room. Functionality and layout was carefully considered to create different zones for storage, food preparation and cleaning. Kitchen storage needs were addressed by extending one wall of cabinetry to the full height of the room. The basement door was integrated within the millwork and now visually extends the kitchen.

Locating a powder room between the kitchen and dining room is never ideal, but this layout was improved by creating a hallway effect between the two rooms and providing access to the powder room from this transition space. The ceiling height was intentionally lowered in the hallway to further highlight the separation.

This project was personalized with the extensive use of custom millwork and carpentry details. Every aspect of the project was evaluated, questioned and designed to create a considered interior with functional details and brighter volumes.

The second phase of this whole home renovation project included the second floor and third floor attic space. The second floor improvements were centred on the bathroom and master bedroom. The decision to remove the chimney during the kitchen construction in phase one allowed the family bathroom to expand into a 4 piece with separate shower. The rearrangement of the plumbing fixtures further improved usability and function.

The master bedroom received new millwork closets storage with a reimagined entry way, creating a privacy buffer to the rest of floor plate. The simplicity and compact dimensions of this room were visually expanded by enlarging the rear facing window that now give onto the future green roof.

The third floor attic space was part of the living space but rendered unusable for the majority of the year due to the lack of insulation and ventilation. The room was stripped of all interior finishes, the structure reinforced, new mechanical systems installed for ventilation. Spray foam was used to fill all the irregular and angular cavities. 3 operable skylights where integrated into the roof to bring more natural light and offer a cross breeze in the warmer months. The space is now used as an office studio and guest bed.

Winnifred Avenue was last modified: June 18th, 2015 by Beauparlant Design