Lytton Boulevard

Type: Private Residence – Toronto
Completed: 2016

This kitchen was part of a whole home renovation to improve function and livability with long term goals in mind.   The space presented several challenges with multiple access points, compact dimensions, an adjacent powder room and bulkheads that could not be relocated. Working within these constrains, the design brings together a blend of visual interest and carefully considered details.

The layout started with the creation of a hallway effect to visually separate the powder room entrance from the kitchen.  The location of the tall and deep elements where kept away from the natural light to maximise the sightlines.  As you enter the space, the refrigerator faces the wall ovens and pantry in a defined area all finished in stainless steel.

The vertical straps along the upper storage offer an interesting means to support the open shelves. They present a visually poetic way to deal with a typical problem.  The floating appearance was further enhanced by leaving a deliberate gap between the upper storage and tall cabinets.  There is also no prominent hood feature above the cooktop as to not detract from the clean line of upper storage.

The rounded shapes add softness to the compact working environment.  The textured cross cut veneer applied to the lower storage embraces the natural material but in a new manner and finish.

The homeowners wanted to improve functionality in their new kitchen while including unique and tailored details.  It was also in this project that the stone base table concept was developed, you can find details on this product here.

Lytton Boulevard was last modified: April 14th, 2019 by Beauparlant Design